Pengalaman periksa Pt3





Assalamualaikum. kat sini akak nk share pengalaman as student pt3. Bagi adik-adik yang bakal mengahadapi pt3 do prepare lah ye. sebab masa akak pt3 thn lepas, akak masih ingat lagi. akak hafal hampir seluruh kandungan buku agama dengan sirah2 sekali last2 bile periksa, tahu soalan apa yang keluar? soalan kbat . 90% semua kbat. akak dulu takde masalah ngan soalan kbat but suddenly dalam sebulan or seminggu sebelum periksa.rasanya seminggu sebelum periksa...Format tukar and akk x berapa dapat catch up . it's a bit crazy nak jawab periksa ngn format baru tukar. not that easy . but actually batch 2000 agak beruntung cause still ada setahun untuk face format2 baru. Bagi akak , pt3 ni ada baik dan buruknya . So apepon yang berlaku just face it! apepon yang terjadi, Suratan takdir kita ditentukan Allah kan. Bersangka baiklah dengan Allah. Jika ada usaha doa dan tawakal , InsyAllah everything gonna be okay . Kebaikan pt3 dari kaca mata akak is budak form3 takkan terkejut dengan format Spm . Believe or not ,if you realize... pt3 punye format hampir dengan format spm. So biarla berusah2 dulu time form 3 ..bila spm sok dah senang sikit. Takdela stress sangat . Spm lagi penting. So biarla time pt3 kite bersusah dulu. Yang ini lebih kepada kertas bm lah. Karangan semua panjang2 kan? Sebab spm esok karangan memang pepanjang ponn.. Time akak dulu, akak punya karangan okay cuma bahagian ayat pasif transitif semua tu susah sikit nak score. Ramai tersangkut kat situ. hmmm. Lagi apa ye? oh ye.. periksa bi yang mendengar dan bercakapa tu .. Untuk bi exam mendengar,pasang telinga betoi2. fokus. yang speaking punya exam, just yakin nak bercakap. And sebelum masuk bilik tu, make sure ketuk pintu and bagi salam and smile :) ..  Rasanya tu je kutt .. huhu ..tapi bila dah habis pt3, time kat sekolah akak aritu cikgu bagi balik kertas-kertas periksa nak check markah.pastu bgi balik kat cikgu . So kita da tau markah cuma gred je tak tahu. Masa amik keputusan haritu pon just datang , tandatangan ,amik result and terus balik. Tak macam pmr. diumumkan ... sorry tak dapat cite lebih lanjut. esok sekolah huhuu .. semoga berjaya