Cara ringankan Handphone tanpa buang apps

Assalamualaikum . Haa , pernah atau tidak handphone/mobile phone/smartphone "hang" ? Siap uninstall segala apps selagi boleh . Tapi still hang ! Time tu rasa stress gila sebab nak ambil gambar pon tak boleh . Memory full. Okay bawa bertenang semua. Pakai seatbelt , duduk tegak tegak , tarik nafas hembus nafas . Sekarang pergi ambil handphone . Kalau perlu pergi berlari cepat cepat untuk ambil hndphone . Okay tak perlu pon sampai macamtu sekali hehe .

Follow step step kat bawah ni
1. Buka setting kat android. Tak sure IOS boleh guna tak cara ni. But boleh cuba dulu anyway
2.Tekan "storage"
-warna di bawah mewakili berapa banyak space yang kita dah guna untuk setiap kategori
3.Okay part ni kena hati hati sikit . Kalau tersilap tekan boleh hilang data data yang ada.
 Selalunya saya akan tekan bahagian "misc" . Boleh scroll warna tu cari mana misc . Dah jumpa? Tekan "misc" . Nanti keluar macam kat bawah ni

4. Biasanya saya akan "select all" . Kalau awak semua nak buang sesetengah je, boleh lah klik satu satu . Lepas dah siap ttekan gambar tong sampah yang belah kiri tu.Done ! 
Korang boleh cek total storage kat atas tadi . Kalau perasan , warna yang mewakili misc (contohnya merah/merun) akan hilang . 

* jangan tekan pictures/videos. Nanti habis hilang segala gambar dan video korang
tapi kalau awak nak buang semua gambar/video tu, bolehlah tekan .

Bye ! Semoga dapat membantu awak semua sedikit sebanyak