Resepi keropok lekor



credit 
KEROPOK LEKOR                                                                        Majalah Saji Oct. 1997

Bahan-Bahan                                                                                                                             4 mangkuk ikan tamban / selayang
6 mangkuk tepung sagu
Garam & serbuk perasa secukupnya
Air batu ikut kesesuaian adunan

Caranya                                                                                                                         Bersihkan ikan, asingkan tulang & isinya. Mesinkan isi ikan hingga hancur.
Mesinkan sekali lagi isi ikan tetapi kali ini hendaklah dicampur air batu, kemudian dimasukkan tepung sagu.
Pastikan adunan tidak terlalu lembik atau keras sebelum digentel dengan tangan membentuk saiz panjang.
Panaskan air hingga mendidih, masukkan keropok lekor & angkat setelah ia timbul di permukaan air.

Cili Cicah Keropok Lekor                                                                                                         1 mangkuk air asam jawa
2 mangkuk cili kering yg siap dimesin
1 mangkuk gula pasir
4 keping gula kabung atau gula merah

Campurkan kesemua bahan tadi di dalam satu bekas.
Masak sehingga sos cili ini mendidih & likat

SAJI Pesan:
1. Gunakan mangkuk yg sama utk menyukat bahan.
2. Jika adunan terlalu lembik, tambahkan isi ikan & tepung sagu tetapi jika adunan terkeras, tambahkan sedikit air batu.
3. Keropok lekor boleh dimakan selepas direbus, digoreng, distim atau dijadikan bahan utk Yong Tau Fu.
4. Jika anda sukakan kuah yg pedas, kurangkan penggunaan gula pasir atau gula kabung.