Resepi pancake chocolate


 credit to : akak omey 
bahan-bahan untuk pancake

Tepung gandum 1 cawan
Baking powder 1 sudu kecil
Telur 2 biji
Gula 3 sudu besar ( nak kurangkan or tambah pon boleh )
garam 1/3 sudu kecil
Susu segar / susu cair 1 cawan

act , kuantiti bahan ni b'gantung kepada berapa orang yang nak makan . kalau ramai , tambahkan je laa kuantiti bahan tu . :)

cara-cara

1. asingkan putih telur dengan kuning telur .
2. pukul putih telur sehingga kembang dan putih . 
(kalau rasa malas nak pukul , blender je terus . hehe)


3. then , ambil bekas lain , campurkan tepung gandum b'sama-sama baking powder .


4. lepas tu campurkan susu , kuning telur , putih telur , gula ke dalam tepung gandum tadi and mix s'hingga sebati . 


5. oke , selesai untuk adunan pancake kita . :)


6. panaskan kuali and tuangkan adunan pancake ke atasnye . and bila dia dah b'buih-buih macam gambar bawah ni , korang boleh t'balikkan pancake tu .


7. tunggu sampai dia masak , then siap and sedia untuk di telan . haha

oke , memandangkan resepi ni pancake chocolate , mehh aku tunjuk cara nak buat sos chocolate . :)

bahan-bahan

chocolate bar
susu cair / susu segar 1 cawan
1/2 butter 
gula

cara-cara

1. guna kaedah double boiler . patah-patahkan chocolate bar supaya senang dia cair dan masukkan butter .


2. bila dah cair , masukkan gula dan susu . then cakau sehingga sebati . 
3. kacau sampai dia pekat sedikit . and then siap . hehe senangkan . 

pancake ni boleh jugak di makan dengan sos karamel , krim putar. ikut cita rasa korang laa . hehe enjoy and gud luck . :)